Activitat de desembre: La Guerra Civil a Espadà

(Pincha aquí si prefieres leer el texto en castellano)

Aquest diumenge 2 de desembre vam visitar un indret ben interessant de la Serra d’Espadà: el xicotet poble de Villamalur i les seues trinxeres de la Guerra Civil. A l’activitat vam participar 18 persones d’entre 5 i 71 anys, procedents de València, Paterna, Massanassa, Museros i Andilla.

La jornada va començar amb una breu però intensa xarrada amb un home que va viure en primera persona la realitat del conflicte armat espanyol, el senyor Saturnino, fill de Villamalur, poble que va ser evacuat íntegrament al 1938 en arribar a la Serra d’Espadà la confrontació entre els dos bàndols en disputa a la coneguda com Ofensiva de Llevant.

Després vam caminar quasi tres kilòmetres fins a les trinxeres de la guerra ubicades cap al sud del terme. Per arribar-hi a les trinxeres no cal més que caminar pel sender de Gran Recorregut GR-333, impulsat als últims anys per la Mancomunitat Mijares-Espadán, fins arribar al cartell que indica la senda que puja a les trinxeres, marcada des d’ací amb pintura blanca. Al voltant d’aquesta senda es poden vore algunes runes de corrals i també del que probablement va ser un forn de cal. Però el més interessant fou, sens dubte, la visita a les trinxeres, perfectament accessibles i restaurades. Són una sèrie de construccions defensives (trinxeres, pous de tirador, observatoris, etc) pertanyents al centre de resistència número 5 de la línea XYZ, una de les més completes que de les que van ser construïdes durant la guerra. Aquest sistema defensiu permetia una línea de foc (que no física) contínua d’uns 70 km des del litoral castellonenc (Almenara) fins pràcticament l’entrada al Rincón de Ademuz (Santa Cruz de Moya, Conca). Gràcies a la línea XYZ, també coneguda com Matallana, l’Ofensiva de Llevant no va aconseguir a l’estiu del 38 el seu objectiu, el qual era la presa de la València republicana per part del bàndol nacional.

Però el nostre interés anava més enllà de la contemplació de l’interessant patrimoni bèlic de la línea XYZ. Ens interessava relacionar el conflicte de la Guerra Civil amb la despoblació rural, de la mateixa manera que farem en futures visites relacionades amb l’expulsió dels moriscos. Algunes dades estadístiques ens van ajudar a entendre un poc millor com era la realitat demogràfica i socioeconòmica a Villamalur i al Alto Mijares abans i després de la guerra.  Però res com escoltar a un supervivent de l’època per a acostar-nos a dita realitat.

En tornar al nucli de Villamalur, vam compartir entre tots el que se’ns va despertar interiorment durant la jornada. Esperem que aquest espai de síntesi vivencial que hem estrenat a Villamalur, es continue donant d’ara en avant d’una manera natural i enriquidora, al ritme i al gust dels que som part d’aquestes activitats.

Després de dinar, ja de tornada cap a casa, vam tindre l’oportunitat de visitar el  Museu de Ciències Naturals del Carmen d’Onda.

Agraïm l’interés i la bona mà de Susi, del Bar de Villamalur, que ens va cuinar un bon arròs al forn i la típica olla de poble de la zona. També agraïm la passió i l’autenticitat amb que Saturnino Zorita, pobletà de 88 anys, ens va parlar de les seues vivències abans, durant i després de la maleïda guerra.

El grup a la font del poble

Programa de l’eixida_de desembre

Enllaços d’interés:

Web de l’Ajuntament de Villamalur

Parc Natural de la Serra d’Espadà

La Serra d’Espadà, un paissatge forestal de la muntanya valenciana

Restes de les trinxeres de la Guerra Civil a Villamalur

Línea defensiva XYZ o Matallana

Museo de El Carmen

3 thoughts on “Activitat de desembre: La Guerra Civil a Espadà

  1. Perfecta la organización y la coordinación de Yann.
    El grupo diverso y agradable.
    Interesantísima iniciativa para conocer de primer amano la despoblación en los pueblos valencianos.

  2. La visita a Villamalur va estar molt interesant. L´entorn natural, la tranquilitat del lloc, la explicació que ens donà un home major sobre la seua experiència de la Guerra Civil al poble i poder conèixer de primera mà les trinxeres de la linea XyZ, així com la bona convivència del grup.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *