Activitat de novembre: els masovers de Penyagolosa

Aquest diumenge 4 de novembre hem visitat el pintoresc poble de Xodos com a segona eixida al territori de Pobles Vius. Hem participat un grup de huit persones entre 11 i 67 anys, provinents de València, Paterna i Museros. Hem guadit d’un esplèndid dia, en aquesta ocasió sense sentir els gelats vents que baixen de Penyagolosa.

Un dels elements que més ens insteressava conèixer era el tipus de poblament tradicional a aquestes terres de l’interior de Castelló, els coneguts masos. Hem triat una senda local prou interesant, la SL-X8, que ens ha apropat a alguns masos dels nombrosos que perduren escampats al terme, en concret el dels Col.legials, el del Sord i el de Felip. Ens haguera agradat arribar-hi fins al de Gargant que, pel que hem pogut saber, és probablement el més representatiu del que foren aquests llogarets agraris tradicionals a Xodos. Tal volta el següent curs tornarem, ja que ens resta visitar, a més d’aquest mas, l’interessantíssim conjunt monumental que és el nucli històric de Xodos, així com coronar el sempre abellidor cim de Penyagolosa.

Agraïm l’ajuda en la preparació de la visita tant a l’alcalde César Segura, com a Ernest Nabas, autor del llibre Xodos: Memòria gràfica i xicotetes històries, a qui felicitem des d’ací per aquesta magnífica obra. També agraïm l’amabilitat del matrimoni de Mas del Sord que, encara que fora breument, ens va il.lustrar de primera mà al voltant de la vida i feines tradicionals al mas (ramat d’ovelles, l’espígol, la malea…). Queda pendent per a pròximes eixides una major interacció amb els pobletans, un dels objectius de les activitats de Pobles Vius que, per diverses circumstàncies, encara no s’ha pogut concretar.

Tríptic de l’activitat de novembre

Enllaços d’interés:

Informació de l’Ajuntament de Xodos

El sender SL-X8 a Wikiloc

Com arribar a Xodos (Google Maps)

Camí històric de Xodos a Sant Joan de Penyagolosa

Firma perquè els camins de Penyagolosa siguen Patrimoni de la Humanitat

1 thought on “Activitat de novembre: els masovers de Penyagolosa

  1. Va ser una ruta molt bonica i ben preparada. Varem gaudir d´ un dia de natura i cultura, recorrent este territori tan interessant i desconegut. El grup molt acollidor i l´oratge meravellós . ¿Que mes se pot demanar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *