Activitat d’octubre: les caves de la Bellida

Aquest diumenge 7 d’octubre hem realitzat la primera eixida del curs un grup d’once persones provinents de l’àrea metropolitana de València (la capital, Paterna i Museros). Hem gaudit d’una fabulosa meteorologia i del silenci i l’autenticitat d’un paisatge que, malgrat els incendis dels últims anys i de les últimes dècades, l’erosió i l’abandó de les tradicionals activitats econòmiques del lloc (agricultura de subsistència, ramaderia ovina i el comerç de la neu), encara s’ens ofereix amb tota la seua austera i digna bellesa.

Els ventisquers de la Serra de la Bellida, molt prop de l’aldea de Canales, al terme municipal de Sacañet (Castelló), són una magnífica mostra d’un patrimoni prou desconegut com és l’infraestructura vinculada a l’emmagatzemament i comerç de la neu (en realitat gel), de gran importància al nostre territori, així com altres àrees de la Península i de la resta d’Europa segles passats (en especial entre el XVI i el XIX). Probablement aquest indret als contraforts de Javalambre que em recorregut siga el lloc a on aquesta activitat es va desenrotllar amb una major intesitat.

Servisca d’homenatge aquesta concisa estrena del blog de Pobles Vius a l’admirable esforç d’aquells homes -i dones, encara que parega impossible- que hom pot intuir al llegir sobre les seus condicions de treball o, simplement, contemplant l’entorn a on va tindre lloc aquella hercúlia tasca -qui sap si aquella neu va salvar d’una febra mortal a algun avantpassat nostre que, lluny d’estirar la mà fins al frigorífic com fariem hui, no podia fer més que pregar que l’or blanc baixara prompte de la Bellida-.

Testimonis dels participants

Diumenge vam visitar les rodalies de Sacañet amb els nostres fills, vam aprendre qué és un avenc i diversos tipus de geleres, més o menys naturals.

Per als nostres fills va ser divertit i didàctic, la caminada no tenia dificultat i hi havia nombroses geleres que estimulaven el movement.

I a la fi l’horitzó ample que deixava veure la silueta física de la nostra província i ajudava a que els joves es situaren i reconegueren la seua terra.

-Maria José-

Enllaços d’interés

Article a la revista Mètode

Informació sobre el comerç de la neu a Wikipedia

Informació sobre la gelera dels Frares

Ruta de La Cumbre d’Alcublas (molt prop de la Bellida)

Informació sobre les geleres de la Bellida a la web de l’Ajuntament de Sacañet

Las Neveras y Ventisqueros de Mariola

2 thoughts on “Activitat d’octubre: les caves de la Bellida

  1. Bon dia,

    Vos anime a tots, en especial als que vau participar de l’activitat del diumenge passat, que feu comentaris sobre qualsevol aspecte de l’excursió.

    També agraïsc que m’informeu si veieu errors ortogràfics o de contingut.

    Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *