Despoblació a l’interior valencià: una aproximació geogràfica, una crida a l’acció.

En aquesta xarrada aprofitem el material gràfic, estadístic i vivencial acumulat durant una sèrie de viatges realitzats el 2015 per l’impulsor del projecte Pobles Vius per uns cent pobles de l’interior valencià, per oferir als alumnes una fotografia fidedigna de la realitat de les huit comarques visitades.

La temàtica central de la xarrada no pot ser altra que la despoblació, el principal problema que afecta a aquestes comarques al igual que a moltes altres a diferents regions espanyoles. Partim d’allò més general, la comprensió del que és i significa el concepte rural globalment entès, per anar baixant al concret dels nostres espais rurals, primer a nivell europeu, després a nivell estatal i regional per, finalment, apropar-nos la realitat de les comarques més desfavorides del nostre territori i els municpis que més a prop es troben de quedar definitivament despoblats.

Per a fer la xarrada el més visual i didàctica possible ens servim de diferents recursos gràfics, estadístics, cartogràfics i audiovisuals. Donat l’enfocament que tenen totes les activitats del projecte Pobles Vius, com a ferramenta per a la divulgació i la promoció dels pobles i comarques valencianes en risc de despoblació, tractem de fer partícips a tots els alumnes mitjançant l’aportació dels seus propis coneixements i experiències, així com despertar el seu interés i la seua motivació per a acostar-se a conèixer els espais rurals més pròxims a la seua ciutat de residència.